Tämä artikkeli on kirjoitettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Hedengren Directin kanssa.


Kokenut yritysmyyjä vaihtoi kuluttajapuolelle – ”valitsin tämän työn kuuden työtarjouksen joukosta”

Tuusulalainen Pekka Cederström on ehtinyt kerätä kokemusta myynnin maailmasta jo vuosia.

”Aloitin aikanaan kuormalavapuolella ihan lavalajittelijana, josta etenin lopulta pyörittämään koko firman myynti- ja ostopuolta. Sieltä minut pyydettiin toiseen saman alan yritykseen vastaamaan koko liiketoiminnasta. Uusi yritys ei kuitenkaan lopulta tuntunut omalta jutultani, joten lopetin työt, remppasin kesän asuntoani ja latasin CV:ni työvoimatoimiston CV-palveluun”, hän kertaa uransa vaiheita.

Kokeneet myynnin ammattilaiset ovat haluttua työvoimaa, ja Pekka saikin pian kuusi työtarjousta eri yrityksiltä. ”Hedengren Direct vaikutti näistä mielenkiintoisimmalta, joten lähdin kuuntelemaan mitä heillä on tarjottavana. Ajattelin, että kun tämä on niin erilaista yritysmyyntiin verrattuna, niin täällä varmasti oppisin jotain ihan uutta. Ja täällä sitä nyt ollaan.”

Pekka Cederström vaihtoi raskaan fyysisen työn myyntihommiin, sillä ”myyntityö on sellaista, mitä voi tehdä aina ja myynnin ammattilaisia tarvitaan aina”.

Pekka vakuuttui myös työn vapaudesta. Hedengrenillä myyjät saavat itse määrittää omat työaikataulunsa sekä vaikuttaa omaan palkkaansa, sillä heillä ei ole minkäänlaista palkkakattoa.

Myyntiedustajan tyypillinen työviikko näyttää kutakuinkin tältä: yksi päivä ollaan kauppakeskuksessa tai automarketin aulassa ständillä hankkimassa asiakaskontakteja ja loppuviikko kontaktoidaan näitä asiakkaita sekä käydään esittelemässä tuotteita asiakkaille.

Hedengren Direct myy sisäilmanpuhdistimia, minkä myötä ständeilläkin keskustellaan paljon juuri sisäilman laadusta. ”Aihe on tällä hetkellä pinnalla ja se kiinnostaa ihmisiä. Kohtaamiset ständeillä ovatkin useimmiten tosi positiivisia”, Pekka kertoo.


Koulutukset tukevat matkalla myynnin ammattilaiseksi

Jonne Saarinen on työskennellyt myyntiedustajana tammikuusta lähtien: ”Työssä kehittyminen ja hyvä palkka motivoivat.”

Pekan helsinkiläinen kollega Jonne Saarinen päätyi Hedengrenille Pekan tavoin rekrytoijan yhteydenoton kautta. Toisin kuin Pekalla, hänellä ei ollut mitään aiempaa kokemusta myyntityöstä.

”Tulin tänne suoraan armeijasta nyt tammikuussa. En ollut muutamaa kesätyöpestiä lukuunottamatta ehtinyt vielä kerryttää enempää työkokemusta”, hän kertoo.

Myös Jonnea kiehtoivat työn vapaus sekä Hedengrenin tarjoamat monipuoliset tehtävät. ”Se, että täällä saa hoitaa koko homman asiakashankinnasta itse myyntityöhön kiinnosti. Ja saa itse samalla vaikuttaa siihen, mikä työn lopputulos on.”

Alussa Jonne kertoo jännittäneensä ihmisten kodeissa vierailua, mutta jännitys kaikkosi nopeasti, kun työ yllätti positiivisesti: ”Ihmiset ottavat meidät tosi hyvin vastaan ja ovat iloisia käyntimme jälkeen. Sekin helpottaa, että tuotteen takana voi oikeasti seistä.”

Jonne myöntää, ettei ollut aloittaessaan mikään myyntimies, mutta työ alkoi sujua nopeasti. Tässä avainasemassa ovat olleet Hedengrenin kattavat koulutukset.

”Kaikki käyvät aluksi läpi saman kattavan peruskoulutuksen. Varsinainen oppiminen alkaa sitten kentällä, jonne siirryttäessä esimies oli aluksi mukana auttamassa. Hänen antamansa palaute on auttanut minua kehittymään, mikä näkyy nyt suoraan tuloksessa ja on tosi motivoivaa”, Jonne kertoo.

Koulutuksista oli hyötyä myös Pekalle, sillä kuluttajamyynti hänen mukaansa on hyvin erilaista yritysmyyntiin verrattuna. ”Kehittymistä tukevat myös peruskoulutusta seuraavat jatkokoulutukset”, hän lisää.

Aluemyyntipäälliköksi edennyt Mikko motivoituu muiden auttamisesta

Mikko Kojola on koulutukseltaan tradenomi. ”Hedengren Direct oli minulle ensimmäinen myyntialan työpaikka. Ennen täällä aloittamista tein asiakaspalvelu- ja tehdastöitä.”

Seinäjokelainen Mikko Kojola on luonut uraa Hedengren Directilla jo viisi vuotta ja on edennyt tässä ajassa ensin myyjästä kenttäpäälliköksi ja tästä aluepäälliköksi.

”Työnantaja kannustaa etenemään ja tarjoaa siihen mahdollisuuden, jos etenemishaluja on. Kaikkiin tehtäviin on omat koulutuksensa”, hän kehuu.

Aluemyyntipäällikkönä Mikon tärkein rooli on uusien myyjien kouluttaminen ja tukeminen.

”Aamut alkavat siitä, että pidän myyjille palaverin konttorilla, jossa käydään läpi erilaisia myyntiin liittyviä asioita, kannustetaan ja tsempataan toisia. Tästä siirryn kentälle myyjien kanssa myymään, kouluttamaan ja auttamaan myyjiä arjessa”, hän kuvailee työpäiviään.

”Parasta työssäni on se hetki, kun uusi myyjä onnistuu työssään. Siinä kokee itsekin onnistuneensa. Nautin myös tämän työn liikkuvasta luonteesta ja vaihtelevasta arjesta, tässä ei tarvitse istua kahdeksaa tuntia päivässä jossain konttorissa.”


Hedengren Directille etsitään nyt uusia myyntiedustajia – ”paras mahdollinen koulu myyjäksi haluaville”

Kaikki haastateltavat suosittelevat mielellään myyntityötä Hedengren Directillä. ”Parasta tässä työssä on hyvä palkka ja se, että saa olla tekemisissä ihmisten kanssa”, Pekka kiteyttää.

”Lisäksi täällä on niin rento porukka, eikä työ edes aina tunnu työltä”, Mikko sanoo.

Aiempaa kokemusta myyntityöstä ei hakiessa tarvitse olla, mutta Mikko vinkkaa, että kilpailuhenkisyydestä ja kyvystä tulla ihmisten kanssa toimeen on työssä hyötyä.

”Mitä tahansa myyntityötä tulee tulevaisuudessa tekemäänkään, niin tällaisesta työstä pitäisi aloittaa, sillä täällä opetetaan se, mitä on myynti. Tämä on paras koulu siihen”, Pekka painottaa.

Kiinnostaisiko ura myynnin parissa? Katso avoimet työpaikkamme ja hae mukaan!