Pähkinäpensaan ja lepän kukinta on alkanut eteläisessä ja lounaisessa Suomessa. Huhtikuun taitteessa kukinta on kohtalaista noin Vaasan korkeudelle saakka. Tämä ei siitepölyallergiselle varmasti ole mikään uutinen sillä herkimmille allergiset oireet ovat alkaneet jo hyvän aikaa sitten.

Noin joka viides suomalainen kärsii kiusallisista siitepölyallergioista. Taipumus on perinnöllistä mutta ympäristötekijöillä on selvästi vaikutusta. Huhtikuun alusta kukinnan aloittava koivu aiheuttaa eniten allergisia oireita. Sen siitepöly on erittäin kevyttä ja se leviää tuulen mukana helposti kaikkialle, myös sisätiloihin. Yleisin oire on allerginen nuha. Siihen kuuluu aivastelu, nenän tukkoisuus ja kutina sekä kirkas vuoto. Lisäksi toisille syntyy silmäoireita: silmät kutiavat, punoittavat ja vetistävät silmän sidekalvon tulehduksen takia.

Koska allergisessa nuhassa oireita syntyy, kun allerginen henkilö altistuu riittävän suurelle määrälle allergeeniä niin sisäilman puhdistaminen auttaa. Hyvä ilmanpuhdistin on riittävän tehokas ja se suodattaa ilman moninkertaisesti tuottaen puhdasta hengitysilmaa. Silloin allergeenien määrä voidaan pitää matalampana eikä oireita enää synny yhtä paljon ja olo on parempi.

Kesällä koivun siitepölykauden jälkeen tulevat heinät ja loppusyksystä kukkii pujo. Heinänuhaiset ovat useimmiten allergisia useammille lajikkeille ja kiusallinen vaiva saattaa pilata muuten mukavan ja paljon odotetun kesän. Pujon siitepöly ei onneksi leviä kovin kauas ja kasvuston kitkeminen auttaa jos sitä on pihapiirissäsi.

Koronan ja allergian oireet voivat olla hyvinkin samankaltaisia ja vaikeita erottaa toisistaan. On hyvä huomata, että kuumeilu ei ole tyypillinen siitepölyallergian oire. Lisäksi jos sinulle tulee astman oireita, on silloin syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Muistathan myös, ettei oireisena ole syytä mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin.

Siitepölyallergian oireita voi helpottaa käsikauppatavarana saatavilla antihistamiinituotteilla ja nenäsuihkeilla. Mikäli halutaan varautua tuleviin siitepölykausiin niin syksyllä toteutettava siedätyshoito on auttanut monia.

Siitepölykausi alkaa ilmaston lämpenemisen johdosta jo pari viikkoa aikaisemmin kuin viime vuosituhannella. Asumisen keskittyminen kaupunkeihin altistaa yhä useamman suomalaisen epäpuhtaalle hengitysilmalle. Onkin yleisesti arvioitu, että allergiat yleistyvät ja allergiakaudet pitenevät. Nyt kun vielä toistaiseksi joudumme oleskelemaan paljon kotona, on suositeltavaa pitää erityistä huolta sisäilman laadusta.

Siitepölytilanne 2021
TILAA MAKSUTON SISÄILMAMITTAUS

Allergian itsehoito:

  • Allergisen nuhan oireiden ilmaantuessa varmista ettei kyseessä ole korona. Oireet ovat samankaltaisia paitsi allergiaan kuuluu harvoin kovat lihassäryt tai kuumeilu.
  • Apteekista käsikauppatavarana saatavat antihistamiinit auttavat oloasi. Antihistamiinia ei kannata syödä etukäteen vaan aloita heti kun oireet ilmenevät.
  • Jos antihistamiinilääkitys ei riitä, voit käyttää silmätippoja ja kortisonipohjaisia nenäsumutteita
  • Mikäli sinulla ilmenee ensi kertaa astman oireita suositellaan että käyt lääkärissä. Astmaa hoidetaan hengitettävällä astmalääkkeellä.
  • Jos sinulla ilmenee allergisen nuhan oireita siitepölykauden ulkopuolella sinun kannattaa ehdottomasti tutkituttaa kotisi tai työpaikkasi sisäilman laatu. Homeet ja muut pienikokoiset mikrobit saattavat aiheuttaa samankaltaisia oireita.