Viimeisen parin vuoden aikana on sisätiloissa vietetty huomattavasti enemmän aikaa. Koteihin on investoitu matkailusta säästynyttä rahaa uusimalla esimerkiksi kodinkoneita. Myös sisäilman laatuun halutaan panostaa ja hankintalistalla saattaa olla ilmanpuhdistin. Lue tästä ilmanpuhdistimen hankinnasta ja valinnasta. 

Ilmanpuhdistinta hankkiessa ensimmäisenä kiinnittää huomiota tarjonnan paljouteen sekä teknisten innovaatioiden näennäiseen runsauteen. Verkkokauppojen mainokset vilisevät vieraskielisiä lyhenteitä ja termejä, jotka on usein johdettu terveydestä tai tieteestä: Sanat kuten mm VOC (volatile organic compounds), BIO, HEALTH ja SMART esiintyvät usein yhdistettynä aika isoihinkin lupauksiin paremmasta sisäilmasta. Kaikkein suurimmat lupaukset liittyvät mikrobien ja nanokokoisten (millin miljardisosa) pienhiukkasten suodattamiseen sisäilmasta. Markkinoilla on laitteita, joiden valmistajat väittävät tuotteensa torjuvan mm. Covid-19 –koronaviruksia. Vaikka teoriassa näin on, tähän tarkoitukseen ei sisäilmapuhdistinta pidä missään tapauksessa hankkia. Covid-19 virukselta suojautumista varten on parempiakin, jo yleisesti tunnettuja keinoja.

Kuinka parantaa sisäilman laatua?

Huono sisäilma voi johtua monesta eri tekijästä. Huonon sisäilman tunnistaa ensimmäiseksi hajusta. Kotien sisäilma ei tyypillisesti saisi tuoksua juuri miltään erityiseltä. Tuoksut kertovat aina epäpuhtauksista ja jos kunnon tuulettamisen ja siivoamisen jälkeen tuoksu säilyy, on syytä tarkistaa lähde tarkemmin. Yleensä suuri osa sisäilman epäpuhtauksista ja haitallisista partikkeleista tulee talon sisältä. Kotien ilmanvaihtolaitteiden ilmansuodattimet kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa ihan ensimmäisenä. Ikävämpää on, mikäli homesieni on päässyt leviämään rakenteissa. Homevauriot on aina korjattava sillä mikään ulkoinen laite ei suojaa homeelta.

Erityisesti keväisin ongelmia aiheuttaa on lepän ja koivun siitepöly, jota pääsee sisään avoimista ovista ja ikkunoista. Kaupunkien pöly, pakokaasut ja noki lisäävät hengitysilmaan oman kuormansa ja monelle allergiselle muuten ihana kesä voi muuttua ikävästi tukkoisen alavireiseksi.

Sisäilman laatuun voi vaikuttaa siivoamalla säännöllisesti. Puhtaus on tässäkin ”puoli ruokaa” ja tuulettaminen suotavaa. Kaupunkiasujan kannattaa tuulettaa silloin kuin liikennettä on vähemmän. Sateen jälkeen ilma on puhtaampaa pienen hetken, joka joskus kannattaa hyödyntää.

Oikein mitoitettu, laadukas ilmanpuhdistin takaa paremman sisäilman laadun

Kun kotisi perusasiat ovat kunnossa sopii ilmanpuhdistin erinomaisesti parantamaan sisäilmaa ja sitä kautta elämän laatua. Ihan ensimmäiseksi pitää päättää millaiseen tilaan ilmanpuhdistin sijoitetaan. Pienempien mallien teho usein riittää juuri ja juuri makuuhuoneen kokoiseen tilaan. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää ajatusta, että hankitaan vähän tehokkaampi laite kuin tila ”optimaalisesti” vaatisi. Valmistajat ilmoittavat tuotteilleen CADR-arvon (m3/h). CADR-arvo kertoo ilmanpuhdistimen puhtaan ilman tuoton, Arvon avulla on helppo verrata eri valmistajien ilmanpuhdistimia keskenään. Mitä isompi CADR -arvo, sitä tehokkaampi laite on kyseessä. Esimerkiksi LUX Aeroguard Sense:n CADR 765 tarkoittaa, että on laite puhdistuskyvyltään erittäin tehokas.

Ilman suodattimissa on eroja

Kun sopiva kokoluokka on selvillä, kiinnitä huomiosi puhdistimen suodattimiin ja ilman reittiin laitteessa. Halvimmat laitteet suodattavat karkean pölyn ja käytännössä vain linkoavat huomattavan määrän pölyä hengitysilmaan. Laitteen sisään imetyn ilman monikertainen suodattaminen on avainroolissa. Hyvä ilmanpuhdistin kerää ensin karkean pölyn ja lian – kuten hiukset, lemmikkien karvat, hilseen tai vaatepölyn omaan suodattimeensa. Parhaimmissa malleissa tämä suodatin on pestävissä. Siitä esipuhdistettu ilma siirtyy yleensä ns. HEPA-suodattimeen, joka korjaa tehokkaasti pienhiukkaset ilmasta. HEPA-suodatin valmistetaan hienoista kuiduista, joiden läpäisykyky on hyvä. HEPA:an jää jopa yli 99 % hyvin pienikokoisista hiukkasista, mm. mikrobit kuten: virukset, bakteerit, homeet ja sienet.

Monissa teknisesti kehittyneemmissä laitteissa puhdistettu ilma hapetetaan vielä UV-valon avulla. UV-valonhan tiedetään tutkitusti hajottavan virusten ja bakteerien rakenteita. Tämä varmistaa, ettei ihmiselle haitalliset pienhiukkaset voi jäädä eloon. Lopuksi tällaisen laitteen ionisaattori tuottaa ilmaan negatiivisesti varautuneita ioneja, jotka kiinnittyvät ilman sisältämiin haitallisiin hiukkasiin. Tämän seurauksena niistä tulee ilmaa painavampia ja ne putoavat maahan, josta ne imuroidaan ja pyyhitään pois.

Ulkonäöllä on väliä

Uusin laitesukupolvi on merkittävästi edellistä tyylikkäämpi. Funktionaalisuus on osa designia. Ilma imetään laitteeseen joka suunnasta ja myös poistetaan laitteesta joka suuntaan, jolloin uusimmat ilmanpuhdistimet ovat usein muodoltaan tornimaisia. Kuvista ei aina ilmene laitteen todellinen koko, joten on suositeltavaa, että näet tuotteen ennen hankintaa, ettei tule yllätystä. Koska ilmanpuhdistimesi on osa kotisi ilmettä, sen ulkonäölläkin on väliä.

Ilmanpuhdistimen hankinta ja valinta

HEPALUX-suodatin

Ilmanpuhdistimen hankinta ja valinta

Huipputehokas LUX Aeroguard Sense ilmanpuhdistin

TILAA TUOTE-ESITTELY >
TILAA SISÄILMAMITTAUS >